AMSTERDAM – Een Chinese man die dacht in te springen op de run op zout uit angst voor stralingsbesmetting bij zijn landgenoten, zit nu met 6,5 ton zout ter waarde van bijna drieduizend euro in zijn maag. Dat berichten staatsmedia in China.

De man kocht het zout in de centraalgelegen stad Wuhan, nadat het gerucht de ronde deed dat het jodinegehalte in het zout zou helpen om stralingsziekte af te weren, meldt de China Daily.

De vrees voor radioactieve straling ontstond bij de Chinese bevolking na problemen bij de door de aardbeving getroffen kernreactor Fukushima in buurland Japan.

Stoppen

Met het oog op een zouttekort dat naar verwachting zes maanden aan zou houden, kocht de Chinese man 260 zakken zout. Zijn voorraad vervoerde hij naar huis met behulp van drie vrachtwagens.

Enkele dagen later riep de Chinese overheid de burgers echter op om te stoppen met hamsteren, omdat de inwoners van het land toch niet zouden worden blootgesteld aan radioactieve straling.

Media berichtten dat het halve appartement van de man nu vol ligt met de zoutzakken. Terugbrengen is onmogelijk, omdat de Chinees geen bon heeft, en het illegaal is. Ook transport van het zout naar een andere regio is verboden.