WASHINGTON - De leiding van de Amerikaanse marine wil sancties tegen vier hoge officieren en dertig andere marinemensen die dienst deden op het Amerikaanse vliegdekschip de USS Enterprise, wegens de vertoning van ranzige video's op het grote schip.

Admiraal John Harvey heeft een onderzoek naar de vertoningen afgerond en is geschokt door video-opnames van kapitein Owen Honors, zo berichtte de marine donderdag. De opnames zijn in 2006 en 2007 vertoond voor de naar schatting zesduizend opvarenden.

Ze bevatten gespeelde masturbatiescenes, massaal douchende matrozen en veel flauwe grappen over onder meer personeel op de wal dat volgens kapitein Honors enkel uit domme homo's bestaat.

Honors was kapitein van het schip tot de opnames in januari opdoken op YouTube. De verantwoordelijken zouden een berisping krijgen, wat onder de huidige omstandigheden bij de Amerikaanse marine een doodsteek voor de rest van hun loopbaan betekent.

Geen entertainers

Een aantal opvarenden heeft de vertoning verdedigd door te betogen dat de grappen in de opnames gemeengoed zijn. Harvey vindt het niveau op het vliegdekschip echter beneden alle peil. Hij heeft betoogd dat marinemensen een hoge standaard moeten nastreven. Leidinggevenden bij de marine zijn geen entertainers, maar mensen met een buitengewone militaire autoriteit, aldus Harvey.