AMSTERDAM – Een postkaart van een Engelse soldaat die op het punt stond te vertrekken voor de Eerste Wereldoorlog, is 95 jaar te laat bezorgd. Ook is de kaart aan de verkeerde persoon afgegeven.

Alfred Arthur, toen negentien jaar oud, stuurde in januari 1916 een kaartje aan zijn zus Ellen. Dit was de dag voordat hij naar Frankrijk werd uitgezonden voor de oorlog.

Na 95 jaar zat de kaart tussen de post van de 61-jarige Lauren Bleach en haar partner Jill Liversidge in het stadje Lakenham. “We vonden het wel grappig dat de Royal Mail 95 jaar over een kaart heeft gedaan en het vervolgens ook heeft bezorgd aan het verkeerde adres.”

Toch raakte Bleach nieuwsgierig naar de afkomst van de kaart na de emotionele lading van de tekst: “Beste Neal, gewoon een kaart om te laten weten dat ik je niet ben vergeten. Aan de andere kant lees je mijn orders voor volgende week. Arme ik, ik zal je medelijden nodig hebben.”

Achterneven

Met behulp van een lokale geschiedkunde heeft Bleach achterneven van de soldaat gelokaliseerd. De kaart is dus alsnog afgegeven aan de familie van Alfred.

De Britse soldaat stierf op het slagveld, twee jaar na het versturen van de kaart, zonder te weten dat zijn kaart nooit was aangekomen. “Ik heb te doen met zijn zus, omdat ze zo close waren en eigenlijk niks meer heeft gehoord van hem.”