WITTSTOCK - De terugkeer van de wolf in Duitsland begint ergernis op te wekken. In het land leven nu ruim vijftig van deze roofdieren.

Tot dusver vrij probleemloos, maar een enkel exemplaar brengt de natuurbeschermers nu in verlegenheid.

Die probleemwolf heeft in de voorbije zeven maanden al zeventig damherten, rendieren en schapen gedood ten noorden van hoofdstad Berlijn.

''Dat is het langzaam aantasten van de pijngrens'', zegt boer Horst Hildebrandt uit Freyenstein bij Wittstock in de deelstaat Brandenburg.

Bijeenkomst

Onder boeren breidt de angst uit. De nieuwste aanvallen leidden donderdag tot een bijeenkomst van ongeveer tweehonderd mensen in het gemeentehuis van Wittstock.

De machtige roofdieren zijn Duitsland binnengekomen vanuit Polen, zegt Jens Teubner van de milieudienst van Brandenburg. In Polen wonen er ongeveer zevenhonderd. In heel Midden- en Oost-Europa zwerven circa 18.000 wolven.

Schapen

De laatste vier weken heeft de probleemwolf al drie keer toegeslagen. De laatste keer beet hij vijftien schapen dood in een wei, die met schrikdraad was afgezet. ''Dat is het normale gedrag van roofdieren. In de wilde natuur zouden de andere dieren wegvluchten'', verklaart wolfexpert Kristin Zscheile.

Ook natuurbeschermer Steffen Butzek vindt de wolf helemaal niet problematisch. Hij roept de veehouders op hun weilanden beter te beschermen.

Dat wil de deelstaat Brandenburg eveneens. Vanaf maart geeft de staat alleen nog vergoeding voor schade door wolven, als het gebied goed afgesloten is.

Vergoeding

De staat betaalde sinds 2007 al 35.000 euro aan vergoeding aan boeren van wie dieren zijn doodgebeten door wolven. De boeren zijn nog niet gerustgesteld. ''We kunnen toch niet de hele wei omheinen?'', zei de herten- en rundveehouder Hildebrandt.