BANGKOK - De douane op het vliegveld nabij de Thaise hoofdstad Bangkok heeft honderden levende dieren ontdekt in de bagage van een 34-jarige Indonesische man. In zijn koffers zaten schildpadden, hagedissen, eekhoorns, slangen en zelfs een papegaai.

Dat maakte Traffic bekend, een organisatie die de handel in wilde dieren in de gaten houdt.

Volgens de douane had de man inkopen gedaan op de Chatuchak-markt in Bangkok. Zijn tassen had hij met stukken hout in vakken verdeeld en daarna alle dieren erin gepropt. Tijdens de reguliere bagagecontrole ontdekten de douaniers de dieren. De man is aangehouden.

In de drie tassen zaten meer dan 140 schildpadden, waaronder een madagaskarschildpad, een van de meest bedreigde schildpadden ter wereld. Ook zaten er 34 koningspythons en twee boa constrictors in de bagage, samen met een aantal andere slangensoorten.

Verder had de man 25 hagedissen, zes kikkers, achttien spinnen en 22 eekhoorns ingepakt. Als klap op de vuurpijl ontdekte de douane een grijze roodstaartpapegaai.

Markten aanpakken

De douane in Thailand speurt de laatste tijd zeer actief naar illegale handelaars. Ze onderscheppen tonnen ivoor en duizenden beschermde dieren, vooral op lucht- en zeehavens. Volgens Traffic is het nu zaak dat ook de markten waar de illegale handel plaatsheeft, aangepakt worden.

Dat is tot nog toe niet voldoende gelukt; de Chatuchak-markt waar alle dieren waren aangeschaft, ligt vlak bij het politiebureau dat illegale handel in dieren moet aanpakken. Ook de overheidsinstantie voor natuur- en dierenbescherming zit in dezelfde straat.

De Chatuchak-markt is een van de centrale punten in de illegale handel en moet dus beter worden gecontroleerd, aldus Traffic.