LELYSTAD - Een schrijftafeltje uit Paleis Soestdijk is opgedoken in kringloopwinkel Het Goed in Lelystad.

Een schrijftafeltje uit Paleis Soestdijk is opgedoken in kringloopwinkel Het Goed in Lelystad. In december bood iemand het tafeltje voor hergebruik aan, liet de kringloopwinkel maandag weten.

Uit onderzoek door een taxateur zou blijken dat het schrijftafeltje afkomstig is uit de privécollectie van Paleis Soestdijk, jarenlang het woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard.

In het hout van de laatjes van het tafeltje zijn stempels gezet van Paleis Soestdijk. Dat geeft aan dat het meubelstuk ooit deel uitmaakte van het interieur van het paleis.

''Het is absoluut authentiek'', aldus taxateur Jeroen Prins, die het schrijftafeltje op echtheid heeft gecontroleerd.

Stempels

Volgens Prins is het al sinds de achttiende eeuw gebruikelijk dat vorstenhuizen hun meubels merken door het aanbrengen van stempels.

''Zo is altijd de herkomst te herleiden.'' Hij komt vaker antiek van koninklijke huizen tegen op de markt en zegt nog nooit een vervalsing te zijn tegengekomen.

Zeldzaam

Prins schat dat het schrijftafteltje in de kringloopwinkel ongeveer honderd jaar oud is. ''Het is niet heel erg zeldzaam.'' Zonder de stempels van het paleis zou het meubelstuk hooguit een paar honderd euro waard zijn. Door de koninklijke achtergrond is het object nu echter veel interessanter geworden voor verzamelaars.

Bij kringloopwinkel Het Goed hebben ze geen idee hoe het tafeltje daar is beland. Sinds het overlijden van prins Bernhard eind 2004 staat Paleis Soestdijk leeg.

De afgelopen jaren was het gebouw opengesteld voor bezoekers. ''Mogelijk is het tafeltje een tijd geleden al weggegeven aan een medewerker van het paleis'', aldus een woordvoerster van de winkel. In februari is het schrijftafeltje te bekijken bij Het Goed. Daarna wil de kringloopwinkel mensen de gelegenheid geven te bieden op het meubelstuk.