ROTTERDAM - Vrouwelijke advocaten die hun cliënt in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel willen bezoeken, moeten hun beugel-bh uitdoen om binnen te komen.

De alarmbellen van de metaaldetectors gaan sinds kort af op beugel-bh’s. Dat blijkt uit klachten die vrouwelijke advocates hebben ingediend bij de Rotterdamse Orde van Advocaten.

''Sinds de detectiepoortjes op aanraden van justitie scherper zijn afgesteld, beginnen ze al te piepen bij het minste of geringste stukje ijzer”, zegt Frank van Ardenne van de Rotterdamse Raad van Toezicht.

Handscanners

Hij ontving vooral uit de regio Rotterdam veel klachten van vrouwelijke advocaten maar ook in Alphen aan den Rijn en Zutphen zorgt het kledingstuk voor problemen.

Toch is daar wel een goede oplossing gevonden, vertelt hij. Met kleine handscanners wordt de bron van het ijzer opgespoord zodat de advocates zich niet hoeven uit te kleden.

Onwenselijk

De gevangenisdirectie in Krimpen besloot daarentegen dat de raadsvrouwen zich in een apart hokje moeten omkleden om vervolgens zonder bh door de poortjes te gaan. ''Zeer onwenselijk. Dit moet ook anders kunnen.”

Bovendien kunnen de vrouwelijke medewerkers van het detentiecentrum volgens Van Ardenne ongestoord doorlopen. En dat is ''bijzonder wrang'', vindt hij. ''Ik zie niet in waarom zij wel worden vertrouwd en de advocates niet."