AMSTERDAM - Het zebrapad bij de Noord-Londense Abbey Road Studio's is sinds woensdag cultureel erfgoed. De voetgangersoversteekplaats werd wereldberoemd nadat The Beatles zich op het pad lieten fotograferen voor de hoes van hun elfde studioalbum Abbey Road.

Het zebrapad is het eerste dat het tot de lijst van Brits cultureel erfgoed schopt, schrijft de BBC. Beatle Paul McCartney bestempelt de plek op de erfgoedlijst als 'de kers op de taart'.

"Ik en The Beatles hebben een geweldig jaar achter de rug. Dat het zebrapad bij Abbey Road beschermd wordt, is echt de kers op de taart van een fantastisch jaar."

Fotoshoot

"Dit Londense zebrapad is geen kasteel of kathedraal, maar dankzij een tien minuten durende fotoshoot in 1969 heeft het net zo veel waarde voor ons erfgoed", concludeerde de Britse minister voor toerisme en cultureel erfgoed.

De Abbey Road Studio's, waar de band uit Liverpool veel nummers opnam, werden in februari bestempeld als cultureel erfgoed. Een plaats op de lijst betekent dat een gebouw, plaats of monument beschermd wordt vanwege zijn belang voor het Verenigd Koninkrijk.