FRANEKER - In de gemeente Franekeradeel heeft een man tweehonderd keer zijn adres verkocht. Dit laat de gemeente vrijdag weten. De man verhandelde het adres voor 75 euro per keer via Marktplaats.

De gemeente Franekeradeel ontdekte het misbruik al in september. "Het is een lucratieve handel", aldus burgemeester Fred Veenstra.

"We hebben een gesprek met de meneer gehad. Hij kan niet worden opgepakt, want het is geen strafbaar feit." Volgens Veenstra willen mensen met een extra postadres privé- of zakelijke problemen ontlopen.

Verordening

Om het misbruik tegen te gaan, is inmiddels een verordening van kracht in Franekeradeel. Maximaal twee personen kunnen nog op één adres worden ingeschreven. Binnen een jaar moeten de spookbewoners zijn uitgeschreven, anders worden ze uit het bevolkingsregister verwijderd.

De gemeente is niet van plan iets met de gegevens van de tweehonderd mensen te doen. Behalve als een andere overheidsinstantie de gegevens wil hebben, om bijvoorbeeld te bekijken of met het postadres fraude wordt gepleegd. "Dan werken we mee", aldus Veenstra.

Harlingen

Franekeradeel lichtte ook de nabijgelegen gemeente Harlingen in. Er waren sterke aanwijzingen dat de man ook daar adressen had.

Of dat zo is, kon een woordvoerder van de gemeente Harlingen niet met zekerheid zeggen. Deze week werd in Harlingen preventief dezelfde verordening ingesteld.