AMSTERDAM - Schotten worden door de Scottisch Tartans Authority gewaarschuwd dat de traditie om zonder ondergoed een Schotse kilt te dragen zowel onfatsoenlijk als onhygiënisch is.

''Gebruik alstublieft uw gezonde verstand en fatsoen als het onhygiënisch en aanstootgevend kan zijn,” zegt Brian Wilton van de Scottish Tartans Authority dinsdag tegen Washington Post.

“Als je een kilt huurt, draag er dan ondergoed onder. Want sommige worden in een verschrikkelijke staat teruggebracht.”

De traditie om de kilt zonder ondergoed te dragen is ontstaan door de krijgers van de Highlands. Het Schotse leger pikte het idee op en Schotse regimenten lopen tot op de dag van vandaag nog steeds zonder ondergoed.

“Mijn vader was sergeant-majoor in het leger en maakte een autospiegel vast aan het eind van zijn stok. Hij hield deze onder de kilts van zijn mannen om te zien of zij fatsoenlijk gekleed waren,” vertelt Wilton.

Belediging

Wilton geeft ook etiquette advies aan iedereen die ooit een man in een kilt tegenkomt: “Stel niet teveel vragen. Je moet echt niet aan een Schot vragen wat hij onder zijn kilt draagt. Stel je maar eens voor hoe deze vraag op een vrouw zou overkomen.”

Ian Chishol van de Scottish Kilt Makers’ Association zegt dat het nu eenmaal een traditie is om geen ondergoed te dragen en dat daar niets mis mee is.

“Mannen voelen zich onder druk gezet om geen ondergoed te dragen door de machocultuur die we hebben om de kilt. Het is onnozel als je echt ondergoed moet dragen wanneer je een kilt huurt. Je kunt het beste er zelf één kopen – dan ben je vrij om te doen wat je wil,” zegt Howie Nicholsby van het innovatieve kleermakersbedrijf 21st Century Kilts in Edinburgh.