CANBERRA - Een bizar diplomatiek incident houdt deze dagen Zimbabwe en Australië bezig. Aanleiding was de beslissing van het Zimbabwaanse bewind om ambassadeur Jacqueline Zwambila terug te roepen uit Canberra, omdat ze zich zou hebben uitgekleed ten overstaan van drie mannelijke collega's.

Zwambila zou dat hebben gedaan om haar woede te uiten. Ze beschuldigde haar ondergeschikten van het lekken van informatie naar media in Zimbabwe.

Kranten die warme banden onderhouden met de partij ZANU-PF van president Robert Mugabe, meldden dat Zwambila op de website van haar ambassade berichten zou hebben geplaatst waarin landen werden opgeroepen sancties op te heffen tegen bedrijven die gelieerd zijn aan haar partij, de voormalige oppositiebeweging MDC. De sancties tegen bedrijven met connecties met ZANU-PF zouden moeten blijven.

Diamantensmokkel

Zwambila en haar partij vermoeden dat de Zimbabwaanse geheime dienst, die onder controle staat van ZANU-PF, verantwoordelijk is voor het plaatsen van de berichten op de website. De pro-MDC krant Zimbabwe Mail meldde dat het complot tegen Zwambila werd opgezet, nadat zij had ontdekt dat haar ondergeschikten diamanten naar Australië smokkelden.

Ze zouden dat hebben gedaan via diplomatieke post, die niet wordt gecontroleerd op luchthavens. De Zimbabwe Mail schreef dat de ''pleuris uitbrak'' op de ambassade in Canberra, toen Zwambila verordonneerde dat zij voortaan alle post zou openen.

Aanhangers van ZANU-PF, de partij van de dictatoriaal regerende president Robert Mugabe die al vaker is beschuldigd van criminele praktijken bij de winning van en handel in diamanten, zouden daarop Harare hebben ingeschakeld om Zwambila terug te roepen.

Een woordvoerder van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat Zwambila hen op de hoogte heeft gesteld van de details van de zaak. De ambassadeur zou pas zijn teruggekeerd naar Zimbabwe, nadat haar een ultimatum was gesteld.