AMSTERDAM - Indonesiërs die na de uitbarsting van de vulkaan Merapi op Java een opvangkamp in de stad Jogjakarta bivakkeren, blijken nauwelijks gebruik te maken van de ruimtes die zijn bedoeld om te voldoen aan "de biologische behoeften van echtelieden".

Dat weet Jakarta Globe woensdag te melden. Belangrijkste oorzaak van de lege ruimtes, die zijn uitgerust met matrassen, kussens en een aangrenzende badkamer: de vluchtelingen weten niet van het bestaan ervan.

Behoefte is er volgens een van de tijdelijke bewoners van het kamp wel. “Wij verblijven nu al twee weken in de opvang en we hebben inderdaad moeite om de biologische behoeften van man en vrouw te sussen”, zegt hij.

Volgens een hulpverleenster zijn de intimiteitsruimten van belang om de gevluchte Javanen de kans te bieden om wat stress af te blazen. “De kamers zijn voor ieder getrouwd koppel beschikbaar.”

Merapi

Op 26 oktober kwam de Merapi tot uitbarsting. In de afgelopen weken bleef de Berg van Vuur aswolken en lava uitspuwen. De uitbarsting was de zwaarste in een eeuw tijd in Indonesië. Door de uitbarstingen zijn honderden mensen om het leven gekomen.