AMSTERDAM – Een Ku Klux Klan-kostuum dat op een Canadees Halloweenfeest is onderscheiden als beste maskerade, heeft achteraf voor veel ophef gezorgd. Bezoekers van het feest deden aangifte van discriminatie. De drager heeft inmiddels excuses aangeboden voor zijn weinig tactvolle verschijning.

Dat schrijven diverse Canadese media woensdag (plaatselijke tijd). Een woordvoerder van de politie in de provincie Ontario noemt tegenover de Canadeese Metro de verkleedpartij “goedkoop, maar niet strafbaar”.

Een van de bezoekers van het Halloweenfeest van de Royal Candadian Legion verscheen zaterdag als lid van de racistische organisatie Ku Klux Klan (KKK). De man, gehuld in een vlag met KKK-logo en karakteristieke witte puntmuts (foto), werd vergezeld door een zwartgeschminkte man met een strop om zijn nek.

De politie stelde naar aanleiding van klachten een onderzoek in, maar stelt in een voorlopige conclusie dat het niet waarschijnlijk is dat de man zal worden vervolgd.

Geweld

De blanke organisatie Ku Klux Klan onstond halverwege de negentiende eeuw in Amerika en stond bekend om zijn racistische geweld. De beweging viel in 1980 definitief uiteen in diverse splintergroepringen die nooit voor dezelfde maatschappelijk en politieke roering hebben gezorgd als hun beruchte voorganger.

Volgens The Montreal Gazette hebben zowel de organisatie als de drager van het kostuum inmiddels excuses aangeboden. Laatstgenoemde laat bij monde van zijn zoon weten dat hij met de kennis van nu, een andere uitrusting zou hebben uitgezocht.