AMSTERDAM – San Francisco heeft een wet aangenomen die het uitdelen van speelgoed bij ongezond eten verbiedt. Door de nieuwe wetgeving wordt ook de Happy Meal van McDonald’s verboden.

De nieuwe wetgeving gaat in op 1 december. San Francisco wordt daarmee de eerste grote Amerikaanse stad die dergelijke wetgeving invoert.

Speelgoed mag in de toekomst pas bij eten worden uitgedeeld wanneer de maaltijd minder dan zeshonderd calorieën bevat en tevens (deels) bestaat uit fruit en groente. Ook mag er alleen drinken bij geserveerd worden dat niet voor een groot deel bestaat uit suiker of vet.

Reactie McDonald's

“We zijn extreem teleurgesteld met het besluit”, laat Danya Proud van McDonald’s weten. “Dit is niet wat onze klanten willen en het is niet waar ze om gevraagd hebben. Het krijgen van speelgoed bij een kindermaaltijd is gewoon een deel van het plezier van met het gezin eten bij McDonald’s.”

De stad vindt het echter niet gepast om speelgoed uit te delen bij ongezond voedsel en wijst erop dat de wetgeving ook geldt voor andere restaurants.