CASTELLAMMARE DI STABIA - De gemeenteraad van de Zuid-Italiaanse stad Castellammare di Stabia heeft maandagavond laat ingestemd met een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening waarbij het dragen van ''zeer schaarse'' kleding wordt verboden.

Dit heeft de plaatselijke nieuwssite StabiaChannel dinsdagochtend gemeld. De plannen van burgemeester Luigi Bobbio hadden van tevoren al internationaal de aandacht getrokken, onder meer in Nederlandse en Britse media, als 'minirokverbod'.

De voorstanders van 'fatsoenlijke' kleding ontkennen echter dat er een algemeen verbod komt op minirokken. Die mogen zolang zij niet 'vulgair' zijn.

De gemeentepolitie krijgt nog de nodige instructies zodat agenten kunnen beoordelen welke minirok vulgair is en welke niet. Volgens de burgemeester zijn minirokken verboden als zij zo kort zijn dat ondergoed te zien is.

Macho

Toch vertrouwden veel vrouwen uit de stad bij Napels de sussende geluiden niet. Zondag werd voor het stadhuis van Castellammare di Stabia een Eerste Dag van de Minirok gehouden. De burgemeester is volgens de initiatiefneemsters ''een macho'' en een ''Talib''.

De demonstratie mocht niet baten: maandagavond stemden zeventien gemeenteraadsleden voor en negen tegen het voorstel van de burgemeester, die ''de tradities in ere wil herstellen''. Volgens de linkse oppositie leidt de rel rond de nieuwe APV af van de ''echte problemen'' van de stad: ''Fatsoen kan niet in centimeters worden gemeten aan de kleding van vrouwen.''

Burgemeester Bobbio is er trots op dat zijn minirokverbod dat er eigenlijk geen is, zelfs de BBC gehaald heeft. ''Beter dan in het nieuws te zijn wegens de camorra'', aldus de burgervader. Camorra is de naam van de maffia in Campanië, de regio waarvan Napels de hoofdstad is.