AMSTERDAM – De Australische overheid wil een tiener beboeten die een tochtje zou hebben gemaakt op de rug van een wilde walvis.

De nog ongeïdentificeerde jongeman zou afgelopen vrijdag op de rug van een walvis zijn geklommen voor de kust van Middleton Beach in de stad Albany.

De Australische overheid onderzoekt enkele klachten over het incident en wil de tiener mogelijk beboeten voor de actie.

Ambtenaren van het Ministerie van Milieu en Natuurbehoud zouden zelfs beschikken van foto's die zijn gemaakt van de walvisrijder. Dat meldt de Britse krant The Daily Mail.

Afstand

Boten zijn in Australië bij wet verplicht om minimaal 100 meter afstand te houden van een walvis. Zwemmers mogen de dieren tot op 30 meter naderen. In deze tijd van het jaar komen walvissen in Australië echter dicht bij de kust, omdat ze hun pas geboren kalveren op kracht willen laten komen in rustige wateren.

Voor de kust van Albanay zijn volgens de kapiteins van walvisboten vaak tientallen walvissen te zien. Het incident met de tiener zou hebben plaatsgevonden toen een boot erg dichtbij één van de dieren kwam.

Schade

Volgens experts is de kans klein dat de walvis schade heeft opgelopen toen de jongen een ritje op zijn rug maakte. “De spieren van een Australische walvis kun je vergelijken met een motor van 900 pk”, verklaart biologe Sue Rocca op Discovery News.

“Als iemand op de rug van dit dier springt, is hij zelf eerder in gevaar dan de walvis.”

De biologe vermoedt wel dat het dier van streek is geraakt door de actie. Mogelijk heeft de tiener het voedingsgedrag van de walvis verstoord. De maximale boete voor het treiteren van wilde dieren staat in Australië op 10.000 Australische dollar (ongeveer 7000 euro).