BERLIJN - Toeristen die al genoeg gewone rondleidingen hebben gekregen, kunnen nu bij een Berlijnse stadsgids iets heel aparts volgen: een toer langs toiletten.

Stadsgids Anna Haase voert bezoekers langs beroemde toiletten en vertelt over hun ontwikkeling van bijbelse tijden tot nu. De bezoekers kunnen zich vergapen aan de oudste en primitiefste openbare wc's tot aan de nieuwste en meest technische exemplaren.

Haase kwam op het idee nadat ze een bezoek had gebracht aan de Internationale Stadsgidsendag in Berlijn in 2005. Het thema was 'oase van kalmte'. "Ik dacht dat mijn collega's vast zouden kiezen voor parken en kerken, maar ik wilde een taboe doorbreken. Ik vertelde over de historie van de hygiëne en toiletcultuur in Berlijn.''

Automatisch

Hoogtepunten van de rondleiding zijn een toilet uit de eind negentiende eeuw. De toer eindigt bij een Japans restaurant met een automatisch toilet dat zoveel kost als een kleine auto, volgens Haase.

De gids zegt dat er veel vraag is naar haar toilettournee. "Mensen halen meestal eerst hun neus op, maar later zijn ze dan verbaasd over de vele interessante weetjes.''

Voordeel is dat toeristen die onderweg moeten plassen, dus keus genoeg hebben.