AMSTERDAM - De file van honderd kilometer die al elf dagen op een snelweg ten noorden van Peking staat, is officieel een wereldrecord. Dat meldt de World Records Academy op zijn website.

Inmiddels lijkt er beweging te komen in de file die 14 augustus begon. Een combinatie van wegwerkzaamheden met een enorme hoeveelheid vrachtverkeer is de oorzaak van de verkeersopstopping. Deskundigen schatten dat de file nog tot half september zal aanhouden.

Sommige automobilisten hebben vijf dagen in de file moeten doorbrengen. Ze sliepen in de auto en legden een kaartje met lotgenoten. De politie is ingezet om een verkeerschaos te voorkomen.

Eerder deze zomer werd al een opstopping van ruim een maand veroorzaakt, zo schrijft the Financial Times.

Steenkool

Een meerderheid van de vrachtwagens vervoert steenkool vanuit de autonome Chinese regio Binnen-Mongolië naar de havens in het oosten. Vandaar wordt de steenkool met schepen vervoerd naar energiecentrales in het zuiden van China.

Eigenlijk is het veel goedkoper om steenkool over het spoor te vervoeren, maar ook dat is overbezet in China.

Zeventig procent van de Chinese elektriciteit wordt opgewekt door steenkoolcentrales. Vorige maand werd bekend China de Verenigde Staten heeft ingehaald als grootste energieverbruiker ter wereld.

Recordfile China