AMSTERDAM - Een hardleerse automobilist heeft in korte tijd twee keer een auto bij de politie moeten inleveren. De Amsterdammer werd tot twee keer toe betrapt, toen hij achter het stuur zat hoewel zijn rijbewijs was afgepakt.

Dat heeft het Korps landelijke politiediensten dinsdag bekendgemaakt.

De politie nam het rijbewijs van de man enige tijd geleden in omdat zijn auto niet was verzekerd. Bovendien reed hij bijna 100 kilometer te hard op een weg waar hij maar 70 kilometer mocht rijden.

210 kilometer

In het laatste weekeinde van juli kwam de politie hem echter weer tegen. Hoewel hij dat niet meer mocht, zat hij achter het stuur op de A2 bij Abcoude. Dat niet alleen, hij reed ook nog eens 210 kilometer per uur. Hij mocht zijn auto dan ook inleveren.

'Broer'

Maandag kwam de vriendin van de man naar het politiebureau om het in beslag genomen voertuig op te halen. Omdat de verzekering nog steeds niet was geregeld, ging dat echter niet door. De vrouw liet zich ontvallen dat haar broer haar dan wel zou komen ophalen.

Huurauto

De politie vertrouwde dit niet en hield een oogje in het zeil. Terecht, zo bleek: niet de broer, maar haar vriend kwam doodleuk aanrijden in een auto. Hij mocht ook dat voertuig - een huurauto - inleveren.

Iemand die een auto huurt, moet normaal gesproken zijn rijbewijs laten zien. Het is niet duidelijk of de man het voertuig zelf had weten te huren of dat iemand anders dat had gedaan.

De twee in beslag genomen auto's staan naast elkaar achter het hek van het politiebureau, wist het KLPD te melden.