LONDON/PARIJS - Het personeel van Eurotunnel, de maatschappij die de Kanaaltunnel exploiteert, heeft zaterdag aan de Franse kant twintig passagiers en hun auto's over het hoofd gezien en vergeten uit de trein te halen.

Die reden daardoor terug naar Engeland, waar zij net vandaan kwamen.

Dit meldden Britse media woensdag. De vergissing werd al opgemerkt aan het begin van de onvrijwillige terugreis, maar toen was het al te laat om de Eurostar-trein terug te halen.

De passagiers werden in het Britse Folkestone onthaald door Eurotunnel-medewerkers met het schaamrood op de kaken en op de eerstvolgende trein terug naar Frankrijk gezet, voor hun derde reis onder het Kanaal op dezelfde dag.

Nooit gebeurd

De gedupeerden krijgen een schadevergoeding van Eurotunnel. ''Zoiets is nooit gebeurd in de zestien jaar dat wij actief zijn; het is hoogst pijnlijk voor ons'', aldus een Eurotunnel-woordvoerder.

De vergissing kon gebeuren omdat tijdens de eerste rit één wagon niet werd gebruikt wegens een vervuiling met brandstof. De Eurotunnel-medewerkers dachten per abuis dat ook de wagon daarachter leeg was.