AMSTERDAM - Een particuliere Iraanse organisatie die zich bezighoudt met islamitische mode heeft een lijst uitgevaardigd met cultureel verantwoorde haardracht voor mannen. Het zijn de eerste haarrichtlijnen sinds de Islamitische Revolutie van 1979.

Het ministerie van cultuur heeft de kapsels nog niet officieel goedgekeurd, maar volgens de organisatie is de lijst met richtlijnen in behandeling. Dat melden Iraanse media woensdag.

De voorzitter van de groep, Jaleh Khodayar, stelt dat de nieuwe kapsels zijn bedoeld om het hoofd te bieden aan de 'westerse culturele invasie'. Veel jonge Iraanse mannen hebben een modern westers kapsel, inclusief paardenstaarten geïnspireerd op filmsterren uit Hollywood.

Erfgoed

Khodayar benadrukte dat de haardracht is gebaseerd op islamitisch erfgoed en voor de provincies aangepast zal worden aan de regionale cultuur. Nieuwe richtlijnen voor dameskapsels zullen in de toekomst ook worden uitgevaardigd, zo zei hij.

De invoering van cultureel verantwoorde haardracht is de meest recente opleving van een jaarlijkse eerbaarheidscampagne die in de zomer zijn hoogtepunt bereikt en bedoeld is om elke afwijking van de strenge islamitische kledij te bestrijden.

Gebrek

Sinds de revolutie in 1979 worden jonge mannen en vrouwen geregeld opgepakt omdat ze 'een gebrek aan deugdzaamheid' vertonen. In Iran bepaalt de wet dat vrouwen zich van top tot teen met losse kledij moeten bedekken die hun figuur verbergt. Het hoofd moet bedekt worden met een shawl.

Politie en leger zien toe op de naleving van de wetten en straffen vrouwen die te veel haar laten zien en make-up of te strakke kleding dragen.