DELFT - Acht studenten Civiele Techniek van de TU Delft bouwen volgende week een 10 meter hoge trompet van bierkratten.

Het bouwwerk komt te staan op het terrein van The Hague Jazz aan het Churchillplein in Den Haag. De trompet is het logo van dat jaarlijkse festival. Dat meldde de TU Delft vrijdag.

Uitdaging

Het is niet de eerste keer dat Delftse studenten lege bierkratjes gebruiken als legostenen. Eerder bouwden zij er al een brug, een vuurtoren en een 15 meter hoge kerstboom mee.

''Steeds zoeken we een nieuwe uitdaging'', aldus Wessel van der Zee van de studievereniging Het Gezelschap 'Practische Studie'.

Volgens Van der Zee is de trompet, die wordt opgebouwd uit tweeduizend 'halve' kratjes die samen 5000 kilo wegen, een van de lastigste opgaven tot nu toe. ''De vorm van de buis stelt ons voor een flinke uitdaging''.

Lege flesjes

Om het bouwwerk ook bij harde wind stabiel te houden, gebruiken de studenten lege flesjes om de onderste kratten te verzwaren. Verder wordt de trompet geheel voorzien van wapening zoals die van beton en van tuien om de constructie op zijn plek te houden. Het gebogen deel van de trompetbuis komt te rusten op een steiger.

De studenten hadden een maand om de stunt voor te bereiden. Met behulp van de computer hebben zij nauwkeurig bepaald welke krat waar moet komen.

The Hague Jazz

De daadwerkelijke bouw vindt plaats tussen 6 en 8 juni. The Hague Jazz is op 11 en 12 juni. De trompet blijft gedurende het hele festival staan.

Van der Zee benadrukt dat het bouwen met bierkratten meer is dan hobbyisme. ''In deze projecten kom je vrijwel alle aspecten tegen waarmee een civiel ingenieur ook in de beroepspraktijk te maken krijgt: het ontwerpen, het uitvoeren, optreden als aannemer, kennis van verschillende materialen, contacten met diverse bedrijven, veiligheid, enzovoorts.''