AMSTERDAM – Bezoekers van een Amerikaans glijbanenpark in de staat Wisconsin kunnen binnenkort een glijbaan betreden die over de kop gaat.

De glijbaan met de naam Scorpion's Tail moet ruim honderd meter lang worden en is in aanbouw in het nog te openen pretpark Noah’s Water Park in Wisconsin Dells. Mensen die de attractie betreden, bereiken straks al glijdend een topsnelheid van 50 kilometer per uur.

De looping in de glijbaan is niet loodrecht, maar staat een beetje schuin. Daardoor lopen mensen niet het risico om vanaf het plafond naar beneden te vallen, zo meldt het Amerikaanse tijdschrift Popular Science.

Ontsnappingsmogelijkheid

Pretparkbezoekers kunnen niet zomaar van de glijbaan af. Pas als hun voorganger van de glijbaan af is, wordt de toegangsdeur automatisch geopend. Ook is er een ontsnappingsmogelijkheid voor mensen die de attractie eenmaal hebben betreden.

Als ze op de glijbaan niet genoeg snelheid opbouwen om de looping te nemen en weer terugvallen naar het beginpunt, kunnen ze daar via een noodluik naar buiten stappen. Volgens de ontwerpers is de kans dat iemand de looping niet haalt ongeveer één procent.

Ongelukken

Tot nu toe zijn er slechts twee kleinere waterglijbanen gebouwd met een looping, eentje in Duitsland en één in Japan. Ook in Amerika werd een keer eerder een waterglijbaan gebouwd die over de kop ging. Die attractie in het zogenaamde Action Park in New Jersey werd echter gesloten, omdat er te veel ongelukken gebeurden.