GOUDA - De SGP eist excuses van het College van Examen (CvE) voor het gebruik van een godslasterende songtekst bij een vraag op het havo-examen muziek. Dat heeft de jongerenafdeling van de partij woensdag gemeld.

De vraag betrof het lied Jesus of Suburbia van de Amerikaanse band Greenday. In de tekst wordt onder meer gesproken over 'stad van de verdoemden', 'niemand stierf ooit voor mijn zonden in de hel' of 'geboren en getogen door hypocrieten'.

''Een minder godslasterende tekst zou beter op zijn plaats zijn geweest. Er wordt in de examenopgave alleen naar enkele technische muziekbegrippen gevraagd. Het lied dat nu is gebruikt, is daardoor onnodig kwetsend'', aldus de SGP.

Brief

De SGP-jongeren roepen via hun website mensen op een brief te ondertekenen die gericht is aan het CvE.

''Wij vragen het CvE standpunt in te nemen in de keuze voor het fragment. Daarnaast willen wij een signaal afgeven. Kwetsen gebeurt misschien dagelijks. Maar vaak gebeurt dat onnodig. En dat is nu ook het geval.''

Niet gelukkig

In een reactie erkent het CvE dat de keuze voor het fragment niet gelukkig is. ''De examenkandidaten zijn misschien niet gevraagd naar een inhoudelijk oordeel over het geluidsfragment. Maar achteraf betreuren wij de keuze voor het bewuste nummer.''