AMSTERDAM – Seks blijkt niet zonder risico: een derde van de mensen zegt zich zelfs wel eens ernstig bezeerd te hebben tijdens een vrijpartij. De meeste blessures worden daarbij opgedaan in de auto, op de bank of op de trap.

Aan iets te enthousiast vrijen houdt men het vaakst spierpijn, rugpijn, brandplekken (van het tapijt) of een verdraaide nek over. Ook van pijnlijke ellebogen of knieën werd bovengemiddeld veel melding gemaakt, aldus de rondvraag waarover de Britse krant The Telegraph maandag bericht.

Ongeveer 40 procent moet daarbij wel toegeven op het moment zelf zo vol van passie te zijn, dat de ‘verwonding’ pas de volgende dag opgemerkt werd. Die was in 5 procent van de gevallen dan weer wel zo ernstig dat het werk ervoor afgezegd moest worden. 2 procent  zegt wel eens een botbreuk aan een vrijpartij overgehouden te hebben.

Gevaarlijk

Ondanks dat een bank in de regel niet heel hard aanvoelt kwam deze locatie uit de rondvraag evengoed naar voren als gevaarlijkste plek om de liefde te bedrijven. Dit zou vooral te maken hebben met de vele wijnglazen en ander servies die vaak in de buurt van deze stek rondslingeren.

Na de bank volgen de trap, auto en douche als plekken waar meer bescherming nodig lijkt dan voorbehoedsmiddelen. Ook op stoelen, tafels en in de wc is extra voorzichtigheid geboden.

Materieel

Niet alleen fysiek, ook op materieel vlak is geregeld sprake van schade als gevolg van oplopende hormonen. Bedden, glazen, fotolijstjes sneuvelen daarbij het vaakst.

Bijna vier op de tien ondervraagden zegt op deze manier wel eens iets gesloopt te hebben. Het Britse recyclebedrijf voor mobiele telefoons, die het onderzoek onder ruim 1000 mensen liet uitvoeren, berekende zelfs dat de kosten daarvan gemiddeld neerkomen op bijna 150 euro per huishouden.