AMSTERDAM - Het was de bedoeling dat er tienduizend levende malariamuggen te zien zouden zijn in een reclamezuil op het Koningsplein in Amsterdam.

Op die ludieke manier wilde de stichting Malaria No More aandacht vragen voor de ziekte waaraan jaarlijks wereldwijd een miljoen mensen sterven.

Maar toen de onthulling van de abri zondagmiddag plaatshad, lagen alle gevreesde beestjes dood onderin een hoek.

Directeur Arjan Erkel, bekend vanwege zijn ontvoering in de Russische deelrepubliek Dagestan als medewerker van Artsen Zonder Grenzen, constateerde nuchter dat het fijn zou zijn dat malariamuggen in Afrika net zo makkelijk doodgaan.

Inkt

De beestjes, die vanuit het UMC St Radboud in Nijmegen kwamen, konden klaarblijkelijk niet tegen de inkt op de poster in de abri. Voor de zekerheid had Erkel ook nog een bak met daarin tweeduizend nog levende malariamuggen bij zich.

Malaria No More wilde met de actie op Wereld Malaria Dag mensen oproepen via haar website een klamboe te kopen voor inwoners van landen waar de dodelijke ziekte heerst.

Klamboe

Daarmee sluit de stichting aan op het wereldwijde streven in heel 2015 iedereen onder een klamboe te laten slapen.

Volgens Erkel is het onnodig dat er nog mensen doodgaan aan malaria. ''Dit mogen we niet laten gebeuren. Voor 10 euro kun je drie kinderen bescherming bieden.''

Dode malariamuggen in abri