AMSTERDAM - Brutale inbrekers hebben de afgelopen weken twee keer toegeslagen in de gevangenis in Hoorn. Beide keren roofden ze televisies uit de cellen van hun collegacriminelen, schrijft De Telegraaf woensdag.

De eerste keer waren de gevangenen van Het Keern volgens de krant op weekendverlof.

De inbrekers klommen in het weekeinde van 6 en 7 maart over het hek, braken een raam open naast een noodtrap en gingen zo naar binnen. Ondanks een alarmsignaal wisten ze te ontkomen.

In het weekeinde van 10 en 11 april sloegen ze opnieuw toe. Die inbraak werd volgens De Telegraaf pas ontdekt toen de gevangenen de maandag daarop terugkwamen van hun verlof.

Justitie vermoedt dat de gevangenen hulp van binnenuit hebben gehad. Een gedetineerde zou al voor de inbraken zijn opgepakt.

Beveiliging

''Het betreft een zeer beperkt beveiligde inrichting'', licht een woordvoerder van het ministerie toe. In deze inrichting zitten gevangenen vast die zich aan het einde van hun detentieperiode bevinden.

''In het weekeinde verblijven ze buiten de inrichting, waardoor de inbrekers, eenmaal in het pand, ongestoord de cellen konden binnenkomen.''