Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Vonnis nietig verklaard om gebruik van woord 'blog'

AMSTERDAM – Een rechter in België heeft een eerdere uitspraak in een rechtszaak nietig verklaard om het gebruik van de woorden blogsite, blogspot, user-id en hostadres in het verzoekschrift.
Door NU.nl

Dat meldt de Belgische krant De Standaard.

Het gebruik van gespecialiseerde Engelse termen is verboden volgens een wet uit 1935. Die wet bepaalt dat een procedure voor een Brusselse rechtbank van begin tot einde in het Frans of Nederlands moet worden gevoerd.

Google en Youtube

Eind 2008 oordeelde een rechter dat een Google en Youtube een aantal blogs en filmpjes van internet moesten halen. Een Belgische online uitgever vond namelijk dat hij slachtoffer was van een systematische lastercampagne omdat de blogs en video’s naar hem en zijn publicaties verwezen.

Google en Youtube vochten het besluit aan door de beslissing nietig te laten verklaren op grond van het gebruik van Engelse termen. De uitgever merkte nog op dat enkele termen in het woordenboek Van Dale zijn opgenomen, maar de rechter vond dit niet overtuigend genoeg.

“Zowel de voorzitter van de rechtbank als de betrokken partijen moeten de gelegenheid krijgen om van het onderwerp, de grond en de volledige inhoud van de vordering kennis te nemen in het Nederlands”, aldus het vonnis.

Begrijpbaar

Advocaat Van Melkebeke noemt de uitspraak opmerkelijk. “De bedoeling van de wet op het taalgebruik in rechtszaken was ervoor te zorgen dat de partijen in een procedure zeker zouden begrijpen waarover het gaat.”

“Aangezien de partijen hier meer dan waarschijnlijk een behoorlijk grote kennis hebben van computer- en internettermen, lijkt het er in deze zaak sterk op dat het de rechter was die problemen had met de Engelse termen.”

De advocaat wijst op de moeilijkheidsgraad van het vertalen van sommige worden. “Sommige woorden zijn nu eenmaal niet te vertalen. Het vonnis heeft als gevolg dat alles voor niets is geweest. Het geschil is niet opgelost en de procedure kan weer helemaal opnieuw beginnen.”
 

Aanbevolen artikelen