AMSTERDAM/ALICANTE - Het Europese merkenbureau OHIM mag de Europese registratie van het merk Fucking Hell voor bier niet weigeren.

Dat heeft de Kamer van Beroep van het merkenbureau in het Spaanse Alicante bepaald. Eerder had het bureau registratie geweigerd omdat de naam in strijd met de goede zeden zou zijn.

De Duitse aanvrager had aangevoerd dat het om 'hell' bier ging afkomstig uit het Oostenrijkse gehucht Fucking.

Deze argumentatie kon het Europese merkenbureau niet overtuigen. ''Het begrip Fucking Hell gebruikt seksualiteit om woede en verachting te uiten'', meende het bureau.

Borsten

De aanvrager ging daarop in beroep en krijgt nu alsnog een merkregistratie. De Kamer van Beroep oordeelt dat het merkenbureau niet te preuts moet zijn en het merk gewoon moet inschrijven.

Volgens Bas Kist, partner van merken- en octrooibureau Zacco, is het goed dat het Europese merkenbureau op dit punt niet te streng is.

''Gelukkig geen Amerikaanse toestanden hier in Europa. In de VS werd nog niet zo lang geleden nota bene het merk Invisipples afgekeurd omdat het beeldmerk twee borsten bevatte.''

Vunzig

Het Europese merkenbureau lijkt de teugels nu dus wat te laten vieren, signaleert Kist. Maar het enige echte paradijs voor ''vunzige merken'' blijft de Benelux.

Uit onderzoek van Zacco blijkt dat er in de Benelux nog nooit een merk is geweigerd omdat het in strijd zou zijn met de goede zeden.

In het Benelux Merkenregister zijn merken terug te vinden die vermoedelijk de Europese toets niet zouden doorstaan, zegt Kist. Enkele voorbeelden zijn 2 Hard 2 Fuck (registratie nr. 792767), Lulkoekje (nr. 545735), Wiredpusy (nr. 818124) en Lullig (nr. 809495).