AMSTERDAM - In Zuid-Korea heeft men de gewoonte schoenen uit te doen voor iemand een huis of een openbare gelegenheid betreedt. Dit blijkt echter niet zonder risico.

Naast het feit dat veel mensen geregeld (maar wel per ongeluk) in het verkeerde paar schoenen naar huis lopen, maakt ook een aantal criminelen flink gebruik van de rondslingerende schoenen.

Recentelijk werden nog meer dan 1700 paar gestolen schoenen ontdekt in het magazijn van een man in Seoel. In 170 appelkistjes vond de politie dure designerschoenen verstopt, gesorteerd op maat en merk.

Rouwproces

De 59 jaar oude man, Park genaamd, werd al eerder veroordeeld voor het meegrissen van schoeisel bij rouwhuizen. Deze huizen, grenzend aan ziekenhuizen, bevatten kamers waar rouwende familieleden hun gasten ontvangen en respect betuigen aan de doden.

Een goede plek voor schoenendieven, aangezien deze gasten meestal hun beste paar aanhebben voor dergelijke bezoekjes, aldus New York Magazine dinsdag.

Boom

De afgelopen maand begaf Park zich meerdere malen in deze rouwhuizen, vermomd als betrokkene in een zwart pak. Hier trok hij zijn goedkope schoenen uit, betuigde respect aan de desbetreffende dode en verliet het pand in een beter paar.

Deze merkschoenen verstopte hij vervolgens achter een boom om nog meer buit te kunnen binnenhalen.

Het ziekenhuis kreeg de laatste tijd echter veel klachten over gestolen schoenen en zette een detective in. Een politieagent betrapte de man uiteindelijk op heterdaad.

Schoenenbewaarders

Park gaf uiteindelijk toe drie paar per dag te stelen maar claimde dat hij de rest van de 1700 paar gekocht had van een tweedehands schoenen dealer. De politie heeft hem echter tot het stelen van alle schoenen veroordeeld.

Het stelen van schoeisel is inmiddels zo’n groot probleem in Zuid Korea dat veel restaurants schoenenkluisjes voor hun klanten aanbieden en zelfs schoenenbewaarders inhuren.

De politie heeft inmiddels wel een passende oplossing gevonden voor de gestolen schoenen van Park. Vier dagen lang lagen alle schoenen uitgespreid over een basketbalveld. Iedereen die een paar had verloren mocht langskomen en de schoen aanpassen. Wie de schoen paste mocht hem meenemen.

Meer dan 400 gedupeerden kwamen opdagen. Slechts 95 vonden hun eigenlijke schoenen terug.