BASEL - In Zwitserland, een land dat bekend staat om zijn goede bescherming van dierenrechten, wordt zondag een referendum gehouden over juridische bijstand voor dieren.

De kiesgerechtigde inwoners van het alpenland krijgen de vraag voorgelegd of dieren het recht op een advocaat moeten krijgen, meldden Zwitserse media.

De volksraadpleging is en een initiatief van een groep Zwitsers die zich verenigd hebben in het Tierschutzanwalt-Initiative . Ze willen met een dierenrechtadvocaat mishandeling van dieren verder terugdringen.

De tegenstanders, inclusief de Zwitserse regering, vinden het initiatief onzin en zeggen dat dieren in Zwitserland al een uitgebreide bescherming genieten. Zo is er een verbod op het doorspoelen van goudvissen door de wc en het recht op gezelschap voor eenzame dieren.

Nee

Volgens prognoses gaat het initiatief het niet halen. Een vrij ruime meerderheid zou 'nee' hebben gestemd.

In het kanton Zürich hebben dieren sinds 1992 al het recht op juridische bijstand. Het referendum dat zondag wordt gehouden heeft betrekking op de andere 25 kantons in het land.

De raadsman die de dieren in Zürich vertegenwoordigt is Antoine Götschel. Hij heeft gepleit voor honden, katten, koeien, schapen en een goudvis.

Zwak

''Dieren zijn een van de zwakste partijen in de samenleving en ze moeten beter beschermd worden. Het is een soort strijd voor een minderheid die gesteund moet worden'', aldus Götschel.

Götschel krijgt voor zijn werkzaamheden jaarlijks omgerekend 53.000 euro betaald. Dat is weliswaar een bescheiden bedrag voor een advocaat, maar de regering vreest voor de financiële consequenties als er een landelijk systeem van dierenrechtadvocaten zou worden ingevoerd

Ook de machtige boerenlobby in Zwitserland heeft zich verzet tegen het initiatief. Ze vreest dat veehouders te veel rekening moeten houden met het welzijn van de dieren.