AMSTERDAM - De Britse piloot Ian Fortune (28) kreeg een talibankogel tussen de ogen maar bleef toch doorvliegen. Hiermee redde hij het leven van de twintig inzittende soldaten.

Dat meldt de Britse tabloidkrant The Sun. Fortune was onderweg naar Garmsir in Afghanistan om gewonden op te pikken. In de Afghaanse stad was een hevig vuurgevecht gaande tussen Amerikaanse en Afghaanse soldaten en bewapende rebellen.

Fortune kreeg het advies om niet te landen omdat de situatie te gevaarlijk zou zijn. Toen hij aan het rondcirkelen was, kreeg de piloot de melding dat het vuurgevecht afgenomen was.

Onder vuur

Tijdens het landen werd de helikopter toch onder vuur genomen, ook tijdens het oppikken van de gewonden. De piloot werd door zijn helm door tussen zijn ogen geraakt door een kogel en raakte hierbij ernstig gewond. Ondanks zijn verwondingen bleef Fortune de controle houden over de helikopter. Na acht minuten slaagde hij er uiteindelijk in om het toestel veilig op de grond te krijgen.

Bekwaam

Het is de eerste keer in negen jaar oorlog met Afghanistan dat een piloot in de lucht geraakt wordt door een kogel. Een woordvoerder van de Britse luchtmacht RAF: “Als de kogel de piloot een milimeter lager had geraakt, hadden de inzittenden geen schijn van kans gehad. En hetzelfde geldt als de piloot minder bekwaam had gehandeld.”