AMSTERDAM - IJsbeer Knut moet gecastreerd worden om incest te voorkomen. Tenminste, als het aan de dierenrechtenorganisatie PETA ligt.

Dat meldt de Britse Metro. Knut leeft in de Berlin Zoo samen met nicht Giovanna. PETA heeft de dierentuin opgeroepen om de paring tussen de twee ijsberen te stoppen.

Volgens PETA woordvoerder Frank Albrecht is Knut directe familie van Giovanna. “Het vermindert de genetische diversiteit van de ijsbeer en er dreigt het gevaar van inteelt bij toekomstige kroost”, aldus Albrecht.

PETA heeft eerder gepleit om Knut in te laten slapen toen de ijsbeer nog jong was. Hij vond het toen onnatuurlijk dat de ijsbeer met de hand gevoerd werd.

Dood

“Eerst willen ze hem dood maken, en nou willen ze hem castreren. Als PETA echte dierenliefhebbers zijn, laten ze dat wel op een vreemde manier merken”, aldus een ontevreden dierenverzorger.

Knut heeft al meerdere ups and downs meegemaakt. Zijn verzorger, die psychische problemen gehad zou hebben, overleed. Ook sprong er een eenzame man in zijn verblijf in de hoop om ‘vrienden’ te worden met Knut.

Daarnaast werd de ijsbeer geconfronteerd met het feit dat de Berlijnse dierentuin geen financiële middelen had voor een nieuw verblijf.