AMSTERDAM - Een kind heeft in februari in de verkeerstoren van het Amerikaanse vliegveld John F. Kennedy in New York, een van de drukste vliegvelden van de Verenigde Staten, piloten aanwijzingen gegeven. Dat bleek uit audio-opnames uit de toren.

De Amerikaanse Federale Luchtvaartdienst (FAA) liet woensdag weten de zaak te onderzoeken.

Vorige maand werden opnames geplaatst op een website voor hobbyisten die naar het radioverkeer van de luchtverkeersleiders luisteren.

Op de opnames is te horen hoe een kind vijf keer radiocontact maakt met piloten die zich voorbereiden op de start. Op een van de opnames zegt het kind: "JetBlue 171 contact departure", waarop de piloot antwoordt: "Over to departure JetBlue 171, awesome job."

Supervisie

Het kind leek onder supervisie van een volwassene te staan, want even later is een mannenstem te horen die lachend zegt: "Dat krijg je ervan jongens, als de kinderen niet op school zitten."

Volgens de FAA is de verkeerstoren een zwaarbewaakt gebied en alleen bedoeld voor luchtverkeersleiders en andere mensen die daar beroepshalve moeten zijn. Een woordvoerder van de FAA zei echter wel dat kinderen van luchtverkeersleiders soms een bezoekje mogen brengen aan de toren, maar alleen als ze daarvoor toestemming hebben gekregen van de FAA.

De medewerkers die betrokken waren bij het incident zijn volgens de FAA op non-actief gesteld. "Dergelijk gedrag is onacceptabel en laat niet de professionaliteit zien die verwacht wordt van alle FAA-medewerkers." Ook de vakbond voor luchtverkeersleiders keurde de actie af.