PEKING - Het is niet langer toegestaan te rommelen met het aanbieden van het maal dat Mao Zedong (1893-1976) het lekkerst vond.

De stoofpot met varkensvlees voor de heerser die onder meer China communistisch maakte, Tibet inlijfde en met bruut geweld de macht handhaafde, stamt uit de provincie Hunan.

Mao had meestal koks uit Hunan om zich heen om wanneer hij dat maar wenste, onmiddellijk de heerlijke stoofpot van met karamel bedekte varkenslende, rijstwijn, pinda's en pittige kruiden klaar te maken.

De stoofpot is tegenwoordig overal te krijgen, maar in Hunan wordt de samenstelling nu in strenge regels verankerd. 'Voorzitter Mao's roodgekookt varkensvlees', Mao shi hong shao rou, of zonder voorzitter Mao op de menukaart gewoon: hong shao rou, moet een authentiek zijn.

Hunan

Het Instituut Controle Voedselkwaliteit in Hunan heeft daarom het officiële recept en bereidingswijze vastgelegd. Zo is het voor het authentieke gerecht noodzakelijk een bepaald soort varkensras uit Hunan voor deze stoofpot te gebruiken, een varkentje uit het district Ningxiang.