Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Blank lesbisch stel krijgt donkere baby

AMSTERDAM - Door een administratieve fout van een ziekenhuis in Delfzijl heeft een blank lesbisch stel een baby gekregen met een donkere huidskleur. Het stel dacht zaad te gebruiken van een blanke vriend en was dus zeer verbaasd tijdens de geboorte van het kind in 2002.
Door Novum

Het stel hoopt nu via de rechter de identiteit van de vader te weten te komen.

De vrouwen, die overigens blij zijn met hun kindje, hebben een advocaat in de arm genomen om een gynaecoloog te dwingen informatie te geven die kan leiden tot de opsporing van de biologische vader van de jongen.

Donderdag was daarvoor een zitting bij de rechter.

Erkenning

De raadsman, Martin de Witte, laat tegenover RTV Noord weten dat het recht van het kind om te weten wie zijn vader is zwaarder kan wegen dan het beroepsgeheim van de arts. Het Delfzicht ziekenhuis erkende de fout na onderzoek door de Inspectie van de Gezondheidszorg en heeft de ouders een schadevergoeding betaald.

Het ziekenhuis heeft echter geen gegevens over de identiteit van de donor. Een zoektocht leverde niets op en de enige die volgens bestuursvoorzitter Jan Cooijmans van het ziekenhuis opheldering kan verschaffen is de gynaecoloog, maar die is gebonden aan zijn beroepsgeheim. De ouders hebben het ziekenhuis en de gynaecoloog gedaagd.

Chaotische administratie

Volgens advocaat De Witte is het probleem van zijn cliënten het topje van de ijsberg. Het zaad van de vriend is mogelijk gebruikt voor de bevruchting van iemand anders en door de chaotische administratie bij het ziekenhuis zou er nog veel meer kunnen zijn misgegaan.

Het Delfzicht ziekenhuis, een onderdeel van de Ommelander Ziekenhuis Groep, biedt overigens al jaren geen donorseminatie meer aan. Door veranderde wetgeving is het ziekenhuis daar in 2004 mee gestopt.

Aanbevolen artikelen