MAINZ - De omroep van Rijnland-Palts heeft vrijdag per ongeluk op de radio de nieuwjaarstoespraak van premier Kurt Beck voor 2009 uitgezonden.

De regeringsleider van de Duitse deelstaat is ''not amused''. De regionale omroep SWR heeft excuses aangeboden en zond later op de dag alsnog de goede speech uit.

Dit heeft de krant Bild zaterdag gemeld. Beck, voormalig landelijk voorzitter van de SPD, spreekt in zijn toespraak voor 2009 onder meer over de op handen zijnde Europese en Bondsdagverkiezingen.

Desondanks werden de volle zeven minuten van de toespraak uitgezonden zonder dat iemand ingreep. De leiding van de SWR gaat kijken naar de interne procedures om dit soort ''dubbele fouten'' in de toekomst te voorkomen.

1986

Op 31 december 1986 gebeurde een soortgelijk en nog ernstiger incident. De publieke omroep ARD zond toen per ongeluk landelijk een één jaar oude tv-toespraak uit van de West-Duitse bondskanselier Helmut Kohl. Dit leidde tot een politieke storm en het ontstaan van complottheorieën.

Linkse medewerkers van de omroep zouden expres de banden hebben verwisseld om te laten zien dat Kohl elk jaar hetzelfde vertelt en geen nieuwe initiatieven ontwikkelt. Inderdaad viel menig kijker slechts op dat Kohl op de ARD een andere stropdas droeg dan op het tweede net ZDF, dat wel de goede toespraak uitzond.

Amper drie jaar later na het incident viel de Berlijnse Muur en raakte de geschiedenis in een stroomversnelling. Daardoor kon een toespraak van Kohl niet meer zo makkelijk worden verwisseld met een toespraak van een jaar eerder.