RIJSWIJK - Dominee Gertjan Goldschmeding, die de pedagogische tik als opvoedingsmethode predikt, is verkozen tot winnaar van de Gouden Bikini 2009.

De christelijk-satirische website Goedgelovig bedacht de verkiezing voor een kerk of christelijke organisatie die zich het afgelopen jaar het meest wereldvreemd opstelde.

Goldschmeding, voorganger in de ACC-Jouw kerk in Amersfoort, vindt dat de pedagogische tik een effectief onderdeel is van de opvoeding. Justitie arresteerde hem op verdenking van kindermishandeling.

Websitebezoekers konden tot de jaarwisseling stemmen op twee overgebleven kandidaten, de Evangelische Omroep en de 'kindvriendelijke' voorganger.

Bikinireclame

De prijs verwijst naar een levensgroot billboard met daarop een vrouw in gouden bikini. Het billboard zou in 2007 in de Utrechtse binnenstad aan de voorgevel van de Hema komen te hangen.

ChristenUnie-raadslid Mirjam Bikker tekende bezwaar aan tegen de bikinireclame omdat vrouwen een volwaardige plaats moeten hebben in de samenleving. Website Goedgelovig riep de gouden bikini na de protestactie uit als symbool van wereldvreemdheid.

De prijs bestaat uit een digitale gouden bokaal met daarop een gouden bikini. Voorganger Goldschmeding wil de Gouden Bikini niet in ontvangst nemen, heeft een woordvoerster laten weten.