PALERMO/ROME - De burgemeester van het Siciliaanse dorp Chiusa Sclafani legt de directrice van een plaatselijke school een boete van 500 euro op, als zij niet voor eind komende week een kruisbeeld ophangt op haar kantoor.

Dit heeft de Italiaanse krant la Repubblica woensdag gemeld.

Italië is sinds begin deze maand in de ban van de crucifix-discussie. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde toen dat de traditionele kruisbeelden in Italiaanse klaslokalen een schending zijn van het recht van de ouders om hun kind volgens hun eigen overtuigingen op te voeden.

Premier Silvio Berlusconi verklaarde daarop meteen dat Italië in hoger beroep gaat en zich voorlopig niets aantrekt van de uitspraak van de rechters in Straatsburg.

Kruisbeeld verplicht

Burgemeester Francesco Di Giorgio van Berlusconi's partij PDL deed er nog een schepje bovenop en vaardigde afgelopen vrijdag een decreet uit dat in alle klaslokalen en gemeentekantoren van Chiusa Sclafani een kruisbeeld moet hangen.

De gemeentepolitie controleert dat. De agenten kwamen dinsdag ook aankloppen bij de school van Francesca Accardo en constateerden dat een kruisbeeld in alle klaslokalen hangt en in alle kantoren, behalve in dat van de directrice.

De burgemeester schrijft in zijn decreet dat de kruisbeelden nodig zijn ''als uitdrukking van de fundamentele culturele en beschavingswaarden van de Italiaanse staat''. Maar Accardo vindt het decreet 'absurd': ''Ik denk in een democratisch land te leven, niet in een dictatuur.'' Zij heeft een advocaat in de arm genomen.