COLIMA - De Mexicaanse Ana María Pérez González is op 119-jarige leeftijd in de stad Colima overleden. Daarmee is volgens het Guinness Book of Records de oudste vrouw van de wereld heengegaan.

Haar overlijden is in de West-Mexicaanse deelstaat Colima bevestigd door het Mexicaanse Instituut voor Sociale Dienstverlening.

Pérez overleed afgelopen dinsdag in een ziekenhuis. Ze was daar 23 dagen eerder opgenomen.

266 nakomelingen

Ana María Pérez is woensdag begraven in haar woonplaats Cofradía de Juárez in het bijzijn van veel van haar 266 nakomelingen. Ze had zelf vier kinderen van wie er nog twee in leven zijn.

Pérez komt oorspronkelijk uit de aangrenzende deelstaat Michoacán, waar ze 22 juni 1890 werd geboren. Ze was twintig toen de bloedige Mexicaanse revolutie (1910-1917) uitbrak.

Ze overleefde onder meer het bewind van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) die het land van 1929 tot 2000 bestierde. Pérez heeft veel gedaan om als oudste vrouw bekendheid en erkenning te verwerven. Ze kreeg die niet alleen van het Book of Records maar ook van de huidige Mexicaanse president Felipe Calderón.

Eerder deze maand berichtten Turkse media dat de in het oosten van het land levende Halime Solmaz de oudste vrouw ter wereld is. Ze zou op 1 juli 1884 geboren zijn.