AMSTERDAM - De lettercombinatie PVV mag niet meer op kentekenplaten van auto's. Na NSB, GVD, PKK, TBS, LPF en KKK, doet de voormalige Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW nu ook de PVV in de ban.

Dat schrijft het AD vrijdag.

De dienst besloot begin dit jaar lettercombinaties niet toe te staan als zij kwetsend kunnen zijn of geweld kunnen uitlokken.

Het gaat om nieuwe nummerborden waarbij twee cijfers gevolgd worden door drie letters.

Kamervragen

Geert Wilders is vrijdag gevallen over het verbod. De PVV-voorman stelde vrijdag Kamervragen aan minister Camiel Eurlings van Verkeer over het verbod.

Hij vroeg de minister het besluit om de naam van zijn partij op nummerplaten te verbieden onmiddellijk terug te draaien.

NSB

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) bevestigde dat PVV, net als bijvoorbeeld NSB of GVD, als lettercombinatie niet toegestaan is op de kentekenplaat. De besluiten werden genomen nog voor de invoering van het drieletterig systeem op nummerborden in mei van dit jaar. Er komen in deze combinaties geen klinkers voor.

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat besluit wat wel of niet op de nummerborden mag, heeft het verbod niets met de PVV te maken. ''Alle drieletterige combinaties die een 'kleur' hebben, zoals politieke partijen maar ook voetbalclubs mogen niet op nummerborden, de PVV vormt hierin geen uitzondering'', aldus de woordvoerder.

VVD mag dus ook niet op nummerborden van auto's verschijnen. Dat er in Nederland wel een bestelbus rondrijdt met de combinatie van de VVD komt volgens de woordvoerder omdat de kentekens voor bestelbussen, die niet onder dezelfde categorie vallen als personenauto's, al uitgegeven waren voordat de lijst met 'verboden' combinaties was vastgesteld.