ROTTERDAM - Leerlingen van het Albeda College in Rotterdam proberen zaterdag de allergrootste speculaaspop ooit te bakken.

De eetbare pop moet 12 meter lang en ruim 4 meter breed worden om een plaats te krijgen in het Guiness Book of World Records. Het huidige record staat op bijna 9 meter.

Het idee voor de recordpoging ontstond bij een clubje buurtgenoten, aldus een van de initiatiefnemers, Thom Menssink, donderdag.

''Om de zoveel tijd doen we iets leuks met elkaar en van het een kwam het ander. We hadden alleen een bakker nodig die zo'n pop kan maken, want wij kunnen dat niet'', aldus Menssink.

De eerste bakker die hij benaderde, was meteen enthousiast, net als veertien leerlingen van het Albeda College.

Puzzel

Natuurlijk is er geen oven groot genoeg voor een speculaaspop van twaalf meter. De koek is dan ook een soort legpuzzel, bestaande uit stukjes van 60 bij 40 centimeter. Zaterdag worden de stukken met suikerlijm aan elkaar verbonden in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Kinderen in het ziekenhuis hebben een mijter voor de pop gemaakt. Delen van de speculaaspop worden voor het goede doel verkocht aan sponsoren. Dat geld gaat naar de zieke kinderen in het Sophia.

Overigens kunnen de Rotterdamse leerlingen rekenen op concurrentie uit het oosten van het land. Het ROC Almelo waagt op 30 november eenzelfde recordpoging.