SEOUL - Zuid-Korea heeft donderdag het verkeer platgelegd, omdat honderdduizenden scholieren donderdag de hele dag het jaarlijkse landelijke toelatingsexamen voor de universiteit afleggen.

De overheid probeert op deze manier de beste omstandigheden voor het examen te creëren, dat als cruciaal voor de toekomst wordt gezien in het Noord-Oost-Aziatische land.

Overheidsgebouwen, de aandelenbeurs en andere bedrijven gingen een uur later open, zodat de scholieren door mogelijke files niet te laat zouden komen.  Ook werden extra bussen en treinen ingezet.

Mondeling examen

Tijdens het mondeling examen, dat donderdag twee keer dertig minuten duurt, mag er geen enkel vliegtuig in het land opstijgen of landen. Daardoor lopen 94 binnenlandse en twee buitenlandse vluchten vertraging op. In de omgeving van de 1124 examenlocaties geldt de hele dag een toeterverbod voor automobilisten.

Veel Zuid-Koreaanse families sturen hun kinderen van jongs af aan na school tot 's avond laat naar speciale huiswerkscholen om ze klaar te stomen voor het jaarlijkse examen. Ongeveer tweehonderd gestreste scholieren plegen jaarlijks zelfmoord, aldus politiecijfers.