DEN HAAG - Met een valkenier, sterkere vuilniszakken en nepeieren wil de gemeente Den Haag volgend jaar de meeuwenoverlast in de stad aanpakken. Dat maakte het stadsbestuur dinsdag bekend.

Voor de inzet van een valkenier om meeuwen in de stad te verjagen, en het verwisselen van meeuweneieren door nepexemplaren, moet het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit) nog toestemming geven.

Een proef in Leiden met nepeieren leverde goede resultaten op. De meeuwen blijven er zo lang op broeden dat zij niet meer aan een tweede leg beginnen. Het resultaat is minder meeuwen en minder overlast.

Geel

Ook het gebruik van sterkere vuilniszakken heeft Den Haag van Leiden afgekeken. De zakken zijn geel. Meeuwen houden niet van die kleur.

Meeuwen zorgen voor de meeste overlast van april tot en met juli. In die periode nestelen en broeden de vogels en krijgen zij jongen.

Vuilniszakken worden opengereten, straten, woningen en auto's ondergepoept. Hagenaars klagen ook over het gekrijs van meeuwen dat hun nachtrust verstoort.

Meeuwenoverlast komt in veel kuststeden voor.