LYON - Terwijl de Franse autoriteiten jagen op een geldloper die er met ongeveer 11 miljoen euro vandoor ging, heeft de dief op internet al een heldenstatus bereikt. Dat meldden Franse media zaterdag.

Op onder meer de netwerksite Facebook wordt de 39-jarige Tony Musulin toegejuicht, omdat hij zonder gebruik van geweld met een bom duiten de autoriteiten te slim af is geweest.

Ook zijn er T-shirts te koop met een afbeelding van Musulin, de ''beste chauffeur van 2009''.

GPS-systeem

Zodra twee nieuwe collega's met geld een bank in Lyon binnen liepen, ging de ervaren Musulin er donderdag in de gevulde gepantserde auto vandoor.

Het gps-systeem en de telefoonverbinding van het voertuig waren uitgeschakeld. De auto werd enkele uren later in een verlaten gebied nabij een treinspoor teruggevonden.

De autoriteiten vermoeden dat hij in het buitenland zit, maar vooralsnog ontbreekt elk spoor.

Ferrari

Tegen collega's zou hij herhaaldelijk gezegd hebben dat hij te weinig verdiende en dat hij dit zijn baas betaald zou zetten.

De man, die ongeveer 22.000 euro per jaar verdiende, zou echter een sportauto van het merk Ferrari bezitten ter waarde van 120.000 euro. Voorafgaand aan de roof had de man zijn rekeningen en zijn huis leeggehaald. Er zou geen snipper papier meer aanwezig zijn.

Drugshandel

Musulin, alleenstaand zonder kinderen, heeft geen strafblad. Wel zou hij in de jaren negentig ondervraagd zijn door de politie in verband met een onderzoek naar drugshandel.

De autoriteiten proberen ondertussen onder meer uit te zoeken hoe de man de zakken geld alleen uit de auto heeft kunnen halen. Normaal gesproken zijn er twee geldlopers nodig om bij het geld te kunnen komen.

Als de auto met geweld geopend wordt worden de biljetten besproeid met inkt waardoor ze onbruikbaar worden.

Nieuwe bankbiljetten

Het gestolen geld bestaat uit nieuwe bankbiljetten, waarvan de nummers nog niet geregistreerd zouden zijn. Ook heeft Musulin mogelijk gebruik gemaakt van handlangers om de tientallen zakken met geld te verplaatsen.

Aangezien er geen geweld gebruikt is tijdens de diefstal riskeert Musulin een gevangenisstraf van 'slechts' drie jaar.