LIMA - De organisatoren van de rondreizende controversiële tentoonstelling over het menselijk lichaam Bodies The Exhibition, konden donderdag opgelucht ademhalen. Een gestolen long werd na een tip teruggevonden bij een winkelcentrum nabij de Peruaanse hoofdstad Lima.

De long verdween maandag, waarop de organisatie een beloning uitloofde van omgerekend 1350 euro.

Een anonieme tipgever dirigeerde de organisatoren naar een plastic zak in een auto op het parkeerterrein van een winkelcentrum, zonder de beloning te innen. De long is met chemische middelen behandeld en liep geen schade op.

Kritiek

De tentoonstelling, die in Amsterdam meer dan 300.000 bezoekers trok, kreeg wereldwijde kritiek te verduren. De 22 lichamen en 260 menselijke organen zouden van anonieme doden zijn, voor een deel uit China.

Sommigen beweerden dat het om de lichamen ging van gedode politieke gevangenen. De organisatie Premier Exhibitions heeft dat steeds ontkend en beweerde dat de lichamen van een medische universiteit in China kwamen.

Gekocht

De Amerikaanse tv-zender ABC stuurde een onderzoeksjournalist naar China die uitvond dat de lichamen op de zwarte markt aangekocht zouden zijn. Een dokter van de universiteit had ze voor omgerekend 200 euro per stuk aangeboden.

De directeur van Premier Exhibitions trad daarop af.