AMSTERDAM - In Groot-Brittannië is een ware run ontstaan op zogenaamde mini-biggen. De diertjes die als volwassen varken niet veel groter zijn dan zo’n 35 centimeter, gaan voor grote bedragen van de hand.

De biggetjes die als huisdier worden gehouden, zijn inmiddels zo populair dat het een kunst is geworden om er een te bemachtigen. “De afname van mini-biggen heeft een enorme vlucht genomen, we worden dagelijks overspoeld met aanvragen”, vertelt fokker Jane Croft aan The Telegraph.

“Het is ongelooflijk hoe populair ze opeens zijn en hoeveel mensen een mini-big (foto) als huisdier willen”, aldus de verbaasde Croft.

Ook Britse celebraties blijken de mini-big te hebben ontdekt. Zo drentelt onder meer bij Harry Potter-ster Rupert Grint een klein varkentje door het huis.

Populariteit


Croft heeft wel een verklaring voor de populariteit van de diertjes. "Ze zijn zelden ziek, je hoeft ze niet uit te laten en ze zijn goedkoop in het onderhoud.”

Goedkoop in aanschaf zijn de diertjes overigens niet, voor een mini-biggetje wordt inmiddels een kleine achthonderd euro neergeteld.

Mini-biggen hebben bij hun geboorte het formaat van een theekopje. Op hun tweede zijn ze volgroeid en wegen ze twintig `a dertig kilo. Wie zijn kleine roze huisgenoot goed verzorgt kan lang van zijn gezelschap genieten, ze worden gemiddeld achttien jaar oud.