DHAKA - Het vangen van meer dan 80.000 ratten leverde boer Mokhairul Islam in Bangladesh de titel kampioen rattenvangen 2009 op.

Hij kreeg woensdag in Dhaka de bijbehorende prijs overhandigd: een 14 inch televisie. Dat heeft het Bengaalse ministerie van Landbouw laten weten.

Islam leverde 83.450 staartjes in bij het ministerie. Hij zette daardoor de winnaar van vorig jaar in de schaduw, die nog geen 40.000 ratten wist te vangen.

Islam zette zijn record met behulp van vallen, vergif, hekken waar stroom op staat en overstromingen. ''Als ik een rat zie dan vlieg ik er zonder over na te denken op af en dood ik hem'', aldus de glunderende winnaar.

Gewassen

Ratten verwoesten jaarlijks ongeveer 10 procent van alle gewassen. Het ministerie van Landbouw heeft de competitie voor rattenvangers enkele jaren geleden opgezet om mensen te motiveren zoveel mogelijk ratten te vangen.

Soms lopen rattenplagen uit de hand in het arme Bangladesh. Zo kreeg het zuidoostelijke district Chittagong vorig jaar te maken met een invasie van deze dieren, waardoor er een hongersnood in het gebied ontstond.