HEDEL - In het Gelderse Hedel opent donderdag het eerste uitvaarthotel van Nederland zijn deuren. Nabestaanden kunnen er 24 uur per dag in de nabijheid zijn van overleden dierbaren en dus ook overnachten.

Er is veel belangstelling, constateert Henri Stork van Stork Uitvaartverzorging Maasdriel.

Het idee deed Stork enkele jaren geleden op, toen hij een familielid van een overledene 's ochtends slapend in een stoel naast de doodskist aantrof.

Stork: ''Het ligt eigenlijk voor de hand een overnachtingsmogelijkheid te bieden in een uitvaartcentrum, omdat rouwenden soms dicht bij de overledene willen blijven. Maar geen enkel uitvaartcentrum bood die mogelijkheid.''

Internationale belangstelling

Volgens Stork is er zelfs internationale belangstelling voor het uitvaarthotel, dat eerder deze week al de eerste uitvaart meemaakte. ''We krijgen al telefoontjes van mensen die stervende zijn en naar de mogelijkheden vragen. Ook de pers toont massale interesse.''

De entree van het uitvaarthotel heeft veel weg van een gewone hotellobby. Er is onder meer een bar.

Het hotel heeft in totaal zes opbaarkamers, waarvan er twee een aangrenzende overnachtingsmogelijkheid hebben, compleet met keukentje en andere voorzieningen. ''De overnachtingen zijn gratis en bedoeld voor eerstelijns familie van de overledene'', stelt Stork.

Open dag

Privacy staat hoog in het vaandel in het uitvaarthotel. Toch is er 24 uur per dag iemand van het uitvaartbedrijf aanwezig om een oogje in het zeil te houden, aldus Stork.

Burgemeester Ada Boerma van Maasdriel verricht de officiële opening op 16 oktober. Een dag later houdt het uitvaarthotel een open dag.