ERP - De politie heeft zondag op een evenement voor (zieke) kinderen in Erp acht speelgoedwapens in beslag genomen van een groep mensen verkleed als figuren uit Star Wars.

De politie heeft dat maandag bekendgemaakt.

De leden van de Star Wars-kostuumfanclub Dutch Outpost waren op Kids Day in Erp om de aanwezige kinderen te vermaken.

Volgens de politie zijn de wapens gekocht bij een speelgoedwinkel, speciaal afgemonteerd en zwart gespoten. De wapens zijn niet van echt te onderscheiden, zei een woordvoerster maandag.

De acteurs zijn verhoord. Justitie neemt later een beslissing over eventuele vervolging.

Treurig

'Commanding Officer' van de kostuumfanclub Barry Rijkse, die zondag zelf in het pak van Darth Vader zat, noemde het voorval maandag erg treurig.

Volgens hem is de politie gealarmeerd door een aspirant-lid dat in een e-mailtje informeerde naar de regels over speelgoedwapens. Het gezelschap had niet eerder problemen met de politie.

De Dutch Outpost neemt voorlopig geen speelgoedwapens meer mee naar optredens, aldus Rijkse. De club adviseert ook deelnemers aan de naderende fantasiebeurs Elf Fantasy Fair in Arcen om hun nepwapens thuis te laten. ,,We staan nu in het vizier van de politie.''

Overtrokken

De organisatie van Kids Day noemde het ingrijpen van de politie maandag een beetje overtrokken. Woordvoerster Loes van Veen zegt dat de kinderen er niks van hebben gemerkt. Ze waren volgens haar ook absoluut niet onder de indruk van de nepwapens, maar wel van de kostuums.

De Star Wars van de Dutch Outpost hebben hun optreden in Erp maandag afgemaakt met geweren die een clown had gemaakt van ballonnen.